1.4.19

Synchronizace klíčů u Audi A4 B6 (8E) (2000 - 2006) po výměně baterie

Klasický scénář - dálkový ovladač po letech začne zlobit, takže je na čase vyměnit baterie. No, a po výměně ejhle - dálkové odemykání nefunguje.

Je to vcelku známý problém, po výměně baterie je potřeba klíč zesynchronizovat (naprogramovat). Možnosti jsou dvě - pomocí VAG nebo pomocí speciálního postupu. A protože VAG nemám, probereme si tu variantu pomocí speciálního postupu. 

Jako první doporučuji ověřit, zda klíče vůbec vysílají signál. Já poměrně hodně času zabil jen tím, že jsem zkoušel synchronizovat nefungující klíč. Respektive byl nějaký zmatený. Musel jsem jej asi 6x rozebrat a složit, než začal vůbec fungovat správně (nejdřív byly kontakty vyhnuté, kvůli nafouknuté původní vybité baterii, takže nefungoval vůbec. Pak klíč zase, pro změnu, generoval signál na jiné frekvenci). Každopádně poslední (asi 6.) rozborka klíče a pořádné vyčištění už pomohlo.

Ověření funkčnosti klíče


Klíče vysílají na frekvenci 433.910 Mhz a možnosti kontroly jsou v zásadě dvě. Vysílačka / scanner (například Baofeng UV-5R za cca 500 Kč), který umožňuje nastavit danou frekvenci nebo zakoupit DBV-T dongle s čipsetem RTL 2832 (cca 200 Kč), který je možné pak připojit k telefonu (OTG kabel) a scanovat frekvence pomocí SDR Touch aplikace.

Pokud zmáčknete tlačítko, ve vysílačce, nebo spektrálním analyzéru uslyšíte (uvidíte) výrazný signál. Pokud "to něco dělá", máte vyhráno.

Nakódování (synchronizace) klíče


Prošel jsem hodně návodů a zkoušel hodně možností. Nakonec, ověřená varianta byla:
  1. Vložit klíč do zapalování
  2. Otočit do rozsvícení kontrolek
  3. Zmáčknout a držet tlačítko zamčení na klíči a zároveň zamknout v autě pomocí tlačítko na dveřích
  4. Stejným způsobem odemknout - držet tlačítko odemknutí a odemknout vypínačem na dveřích
  5. Vypnout zapalování a vytáhnout klíček
Pak by mělo odemykání a zamykání zase fungovat. Je dost možné, že bude fungovat jen pomačkání tlačítek (bez zamykání na dveřích), ale tohle mám ověřené, tak proto. 

5 komentářů:

Milan K. řekl(a)...

Dobrý den, chtěl jsem Vám poděkovat. Vůz jsem měl 2 měsíce bez baterky,ale byl ještě zablokován Athosem od jablotronu integrovaným v originál ovladači AUDI, sim karta nebyla dlouho dobita, takže bylo po ní nevratně, nemohl tedy udělat odblokování na dálku. Tudíž jsem byl v prdeli
Auto šlo otevřít klíčem do zámku, ale bylo pořád zaalarmováno tím jablotronem tudíž nešlo nastartovat, v ovladači jsem vyměnil baterku a dle Vašeho návodu klíč na dálku zase zprovoznil.Všechno funguje jako před tím. Pokud bych totiž učil klíčenky znovu, obávám se ,že bych resetoval z ovladače i to nastavení Jabotronu a bylo by to na odtahovku a vyjmutí alarmu z auta, což by byly tisíce. Proto Vám velice děkuji za Váš postřeh a manuál znovunahození ovladače. Milan

Unknown řekl(a)...

Děkuji návod pomohl!!!!

Jan Pleva řekl(a)...

Super, že to pomhlo, proto jsem to sepsal. Sám jsem se s tím nemálo natrápil, než jsem správný funkční postup našel kombinací těch různých všude možně po fórech a začlo mi to konečně fungovat. Dobrá zpráva!

Unknown řekl(a)...

Lukáš M.
Zdravím, parádní návod, pomohlo. Už jsem myslel, že si audi z dálky nikdy neotevřu :-D A ono ne, funguje to.
Přeji fajn den.

Honzik řekl(a)...

Děkuji funguje mám radost